Jakość i bezpieczeństwo żywności
Poznańska jednostka prowadzi badania i realizuje systemy pomiarowe w zakresie wykorzystywania najnowszych osiągnięć elektroniki i informatyki do rozwoju innowacyjnych technik pomiarowych w zakresie instrumentalnych badań własności fizycznych i fizyko-chemicznych surowców, materiałów i produktów, w szczególności żywności, kosmetyków, farmaceutyków z bezpośrednim odniesieniem do charakterystyk sensorycznych. Wdraża innowacyjne rozwiązania aparaturowe i systemowe do kontroli, sterowania i optymalizacji procesów wytwórczych dla sektora rolno-spożywczego i w branżach pokrewnych oraz wykonuje ekspertyzy naukowe w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności, w tym w szczególności w zakresie walidacji procesów cieplnego utrwalana żywności, analiz właściwości reologicznych i akustycznych produktów spożywczych, a także dyfuzji i aktywności wody.
Usługi
Stosowanie aparatury i technik pomiarowych, opracowanych przez COBRABiD umożliwia producentom żywności utrwalanej cieplnie zachowanie wymaganych przepisami krajowymi i UE standardów weterynaryjnych i higienicznych, gwarantujących bezpieczeństwo zdrowotne przetworzonej żywności, takich jak: zasad dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej (GMP i GHP), a także skuteczne stosowanie systemów HACCP. W szczególności aparatura ta zapewnia kontrolę, pomiar i rejestrację parametrów każdego procesu cieplnego utrwalania, w tym temperaturę i wartość F0 w punkcie krytycznym konserwy. Istotną korzyścią wynikającą ze stosowania aparatury COBRABiD w połączeniu z usługami pomiarów rozkładu temperatury i stopnia dogrzania konserw (F0 / P0) są znaczne oszczędności energii możliwe dzięki optymalnemu dobraniu czasów
trwania poszczególnych etapów obróbki cieplnej żywności oraz identyfikacji problemów (np. z wykorzystaniem kamery termowizyjnej) i usterek urządzeń obróbki cieplnej.
Poznańska jednostka COBRABiD prowadzi badania z zakresu:
- Pomiaru rozkładu temperatury w przestrzeni kotła roboczego autoklawu z wykorzystaniem bezprzewodowych
rejestratorów temperatury + pomiar ciśnienia w autoklawie
Badanie obejmuje wykonanie trzech pomiarów podczas procesu cieplnego utrwalania żywności (w celu uzyskania rzetelnych wyników pomiarowych) - Pomiar wartości pasteryzacyjnej/sterylizacyjnej P0/F0 z wykorzystaniem bezprzewodowych rejestratorów temperatury w produkcie + na zewnątrz w najbliższym otoczeniu konserw pomiarowych + pomiar ciśnienia w autoklawie + pomiar ciśnienia w konserwie (możliwe tylko dla zastosowania sztywnych opakowań)
Badanie obejmuje wykonanie trzech pomiarów podczas procesu cieplnego utrwalania żywności (w celu uzyskania rzetelnych wyników pomiarowych) - Wyznaczenie strefy najmniejszego dogrzania SND
Określenie teoretycznej strefy najmniejszego dogrzania w opakowaniu. Zaprojektowanie oraz wykonanie prototypowych przymiarów do wyznaczania punktu wprowadzenia sondy temperatury do konserwy. Dobranie i wykonanie zestawu (dwudzielna dławnica + tuleja dystansowa) do hermetycznego mocowania sondy temperatury w wyznaczonej teoretycznej strefie najmniejszego dogrzania konserwy
- Pomiar ciśnienia w konserwie
Pomiar polega na pomiarze ciśnienia wewnątrz zamkniętego opakowania z produktem. Na jego podstawie można zaprogramować przebieg ciśnienia w autoklawie tak, aby uniknąć deformacji opakowań aluminiowych i stalowych oraz ewakuacji powietrza przez pokrywkę w przypadku opakowań szklanych.
Wszystkie wyniki uzyskane w wyniku przeprowadzonych badań są przedstawiane
w postaci rzeczowego raportu w wersji papierowej. Raport zawiera szczegółowe zestawienie wyników (przedstawionych w tabelach) oraz przedstawienie graficznie w formie wykresów.
Produkty
System pomiarowy AAPEK-8
- Urządzenie umożliwia tworzenie nowoczesnego systemu elektronicznego monitoringu procesów cieplnego utrwalania konserw w oparciu o bieżącą wartość sterylizacyjną lub pasteryzacyjną naliczaną dla strefy krytycznej konserwy.
- Zapewnia powtarzalność procesów oraz precyzyjne programowanie żądanych wartości F0 / P0, decydujących o gwarancji jakości i trwałości konserw. Modułowa budowa z kolorowym, dotykowym panelem wyświetlacza, zapewnia prostą obsługę oraz ekspozycję zadanych wartości parametrów monitorowania procesów, a także ich wizualizację oraz dokumentację.
- Oferowany system spełnia wymagania norm krajowych i UE w zakresie pomiarów, rejestracji i dokumentacji parametrów procesów cieplnego utrwalania konserw.
Podstawowe dane techniczne:
- Jednoczesny pomiar w (od 1 do 8) niezależnych urządzeniach obróbki cieplnej żywności:
- wizualizacja graficzna i tabelaryczna parametrów procesów,
- sygnalizacja istotnych stanów procesów i stanów awaryjnych,
- automatyczne magazynowanie danych zakończonych procesów,
- współpraca poprzez protokół TCP/IP z dowolnym uprawnionym komputerem sieci LAN,
- zabezpieczenie przyrządu przed dostępem osób nieuprawnionych,
- naliczanie chwilowych wartości F0/P0(sterylizacyjnej lub pasteryzacyjnej),
- ekspozycja zadanych i bieżących wartości parametrów procesów.
Sondy pomiarowe temperatury typu ST – T i ST – R
- Sondy przeznaczone do punktowego pomiaru temperatury w różnych środowiskach, w szczególności do zastosowań w przetwórstwie
żywności w urządzeniach do kontroli, sterowania i rejestracji parametrów przebiegu procesów produkcji i przechowywania artykułów spożywczych.
- W sondach wykorzystano wysokiej klasy czujniki temperatury (termoparowe lub rezystancyjne), zapewniające pomiary temperatury z dużą stabilnością i dokładnością. Dla każdego czujnika sporządzane są indywidualne protokoły sprawdzenia (kalibracji) w zakresie od -30°C do 165°C z wykorzystaniem precyzyjnego kalibratora temperatury ze stabilnością wzorca cieplnego +/- 0,05 °C
Kształt oraz wymiary płaszcza sondy pomiarowej stanowią o ich dużej uniwersalności co m.in. daje możliwość zastosowania tego samego czujnika do pomiarów temperatury w strefie najmniejszego dogrzania konserwy w szerokim asortymencie rodzajów i gabarytów opakowań – od słoików i puszek z blachy do opakowań z tworzyw sztucznych i worków foliowych. Uzupełnieniem oferty dla zakładów przetwórstwa żywności, w szczególności konserwowanej, są systemy mocowań sond pomiarowych temperatury zapewniające dokładną, powtarzalną oraz hermetyczną lokalizację elementu pomiarowego w wymaganym punkcie, np. w strefie najmniejszego dogrzania konserwy.
Miernik wartości sterylizacyjnej/ pasteryzacyjnej podczas procesu cieplnego utrwalania żywności MWL-4
Podstawowe dane techniczne:
- pomiar i rejestracja w 1 urządzeniu obróbki cieplnej żywności:
- temperatury medium grzejnego w zakresie 0 – 150 °C,
- temperatury w strefie krytycznej przetworu w zakresie 0 – 130 °C,
- ciśnienia wewnątrz komory roboczej w zakresie 0 – 6 bar
- czasu trwania procesów
- naliczanie wartości F0/P0 ( sterylizacyjnej lub pasteryzacyjnej)
- ekspozycja zadanych i bieżących wartości parametrów procesów,
- sygnalizowanie stanów awaryjnych (samego rejestratora),
- automatyczne magazynowanie danych zakończonych procesów,
- zapis danych do plików tekstowych, umożliwiających późniejsze odczytanie, wyświetlenie i wydruk oraz import do bazy danych klienta, wydruki parametrów zarejestrowanych procesów: w formie tabeli i wykresu.
Cennik akcesoriów
Lp. |
Nazwa |
Kod |
Cena (netto) |
Zdjęcie poglądowe |
1 | Dławica sondy temperatury | DST | 77,00 PLN | ![]() |
2 | Uszczelka do dławnicy Ø 3 mm | UD-1 | 4,00 PLN | ![]() |
3 | Uszczelka | UD-2 | 4,00 PLN | ![]() |
4 | Przebijak do konserw | PBK | 85,00 PLN | ![]() |
5 | Przymiar do konserw | PMK-X[1] | od 69,00 PLN | ![]() |
6 | Tuleje dystansowe | TD-X1 | od 35,00 PLN | ![]() |
7 | Korek do dławnicy | KD1 | 35,00 PLN | ![]() |
8 | Rozpierak do DOY PACK | RPK-DOY-X1 | 35,00 PLN | ![]() |
[1] X- rozmiar w mm
Kontakt
J/Poznań
ul. Rubież 46 A
61-612 Poznań
poznan@cobrabid.pl
+48 61 822 04 33